Afgestudeerd en werkloos

Student en uitkering aanvragen

Ook als je bent afgestudeerd en werkloos bent, kan je recht hebben op een ww-uitkering. Hoewel de kans als student op deze werkloosheidsuitkering na het volgen van een voltijds studie redelijk klein is. Er geldt namelijk een aantal voorwaarden dat bepaald of je dat recht op een uitkering hebt of niet. En één daarvan is dat de zogenaamde wekeneis die stelt dat je in de laatste 36 weken minimaal 26 weken hebt gewerkt. Ook moet het gaan om het verlies van minimaal 5 uur of meer van de arbeidsuren die je werkt per week.

Wil je na je studie gaan reizen én een uitkering ontvangen dan heb je ook pech. De ww-uitkering en reizen gaan niet samen. Een andere voorwaarde is dat je per direct inzetbaar bent voor werk. Solliciteren hoort daar dus bij.

Afgestudeerd en werkloosTips om een leuke baan te vinden

We hebben wat tips op een rijtje gezet die gebruikt kan worden om na je studie een passende baan te vinden. Voordeel daarvan is dat je dan helemaal niet met het UWV te maken krijgt om een ww uitkering aan te vragen.

  • zorg voor een bijbaantje en leg geld opzij voor na je studietijd. Hierdoor hoef je niet de eerste de beste baan aan te nemen. Vooral niet als je een WW-uitkering ontvangt, want na een bepaalde periode is al het werk passend.
  • oriënteer je tijdens je studie al op leuke banen en niet pas als je bent afgestudeerd. Na je studie staat er waarschijnlijk meer druk op het zoeken naar een baan dan wanneer je nog studeert.
  • ga nog in de studententijd stage lopen om bij bedrijven binnen te komen en leer daardoor het bedrijfsleven kennen.
  • bouw een gevarieerd netwerk op en niet alleen van medestudenten, maar bijvoorbeeld de buurman, je tante, etc. Durf in je netwerk ook te vragen naar werk of mogelijke vacatures.
  • doe vrijwilligerswerk als solliciteren niet lukt. Ook op deze manier doe je ervaring op en staat het goed op de cv. Er zijn bedrijfsbranches die juist die personen uitkiezen die maatschappelijk betrokken zijn.

Tips om als student niet werkloos te raken

Een aantal van de hierboven meegegeven tips zijn ook hier van toepassing. Daarnaast nog een paar andere tips:

  • zoek ook naar banen die niet helemaal bij je niveau passen. Laat je werkgever zien dat je het werk aan kan en groei intern door naar verbeterde posities. Ook geeft dat de mogelijkheid om rustig verder te kijken buiten het bedrijf.
  • zoek werk vanuit huis waardoor je flexibel in werktijden bent. Op internet zijn genoeg jobs te vinden.

En wil je alsnog op wereldreis? Combineer dan een aantal van bovenstaande tips. Loop stage in het buitenland, neem werk aan dat op je pad komt en doe vrijwilligerswerk.